Helse

Som eiere er det vår oppgave og sørge for at hundene våre har det bra. Vi på Bjørgaskogen kennel har derfor fokus på god hundehelse


Kloklipp

For mange kan det å klippe klør være utfordrende. Vi på Bjørgaskogen kennel forsøker derfor å gi våre valpekjøpere best mulig utgangspunkt. Vår erfaring er at tidlig tilvenning har god effekt og vi sørger derfor for å berøre poter mest mulig under håndtering, dette gjøres fra 3. uke. Dermed er valpene allerede vant med at potene skal berøres når første kloklipp kommer, og vi opplever at de da forholder seg rolige. Vi er alltid 2 stykker ved kloklipp på valpene, og når de er blitt store nok belønner vi dem underveis med godbiter.

Vi anbefaler å starte med kloklipp tidlig og ta gjerne en fot av gangen. Det som er viktig er at man fullfører det man har satt seg som mål og at hunden ikke får bestemme når klippen avsluttes. Godbiter er fint å benytte. Klør kan se forskjellige ut, men de er bygget opp på samme måte (se bildet til høyre). Når man klipper klør kan det være lurt å ta litt og litt, dette er for å unngå å klippe nerven. Dersom man likevel skulle være uheldig å klippe nerven er ikke dette farlig for hunden, men det gjør vondt. Det er da serdeles viktig å ikke ynke hunden, men fortsette som vanlig. Ved å syns synd på hunden vil man risikere at hunden opplever sitiasjonen som verre enn den egentlig er og blir dermed redd.


Vaksinering

Vaksinering er noe av det viktigste for opprettholdelse av en frisk hund. Ved å følge anbefalt vaksineprogram forebygger vi at hundene blir smittet av farlige sykdommer. De sykdommene vi vaksinerer mot kan i værste fall ha dødelig utfall. Hos oss på Bjørgaskogen kennel vaksineres alle hundene årlig. Vi har også valgt å vaksinere mot rabies da vi reiser mye med hundene.


HD / AD


Foring


Tenner

God tannhelse er noe av det viktigste i hundeholdet. Dårlige tenner kan ikke bare være smertefullt for hunden, men er også direkte årsak til andre sykdommer.

På Bjørgaskogen kennel lærer vi hundene våre tannpuss. Det er essensielt at vi kan undersøke munnen til hundene og at vi kan få tilgang til alle tenner uten at hunden må i narkose. Vi vurderer de forskjellige hundenes individuelle behov for tannpuss. Alle hundene får tyggebein og for noen har det vært nok. Men uansett hvor godt vi forebygger vil hundene få noe tannstein, denne tannstein fjerner vi hos veterinær. Hunden blir da lagt i narkose og en dyrepleier fjerner tannstein ved hjelp av en ultralydscaler. Det tas røntgen etter behov og veterinæren avgjør hvorvidt en tann skal trekkes eller ikke. Vi har ikke vært nødt til å trekke tenner som følge av tannstein til nå.

Hva er tannstein og hvorfor får hunder tannstein?

Når hunden spiser vil det dannes spytt for å hjelpe til med oppløsning av maten. Spytt- og matrester danner plakk som legger seg på tennene, dette kan lett fjernes ved f.eks. tannpuss. Dersom plakken ikke fjernes vil det etter en tid dannes tannstein. Tannstein er altså hardnet plakk. Tannsteindannelse er individuelt, noe som betyr at enkelte hunder får mye tannstein, mens andre nesten ikke har, selv de spiser og drikker det samme.

Hvorfor er det viktig å fjerne tannstein?

Tannsteinen i seg selv er ikke farlig, men den kan gjøre skader på tannkjøttet. Ved mye tannstein vil tannkjøttet kunne trekke seg tilbake, og tennenes røtter komme til syne. Dette kan være smertefullt for hunden og vil dermed virke direkte inn på livskaviteten. Det er også mulig for tannsteinen og legge seg under tannskjøttet, noe som gjør at det ser tilnærmet normalt ut i munnen, men tennene vil da ha lommedannelser. En lommedannelse er når tannkjøttet er løsnet fra tannen under tannkjøttet, dette vil med man altså ikke kunne se med det blotte øye. Det vil som oftest være tannstein på tannkronen men det behøver ikke være store mengder. Veterinær kan påvise lommedannelser ved hjelp av grundig undersøkelse av tenner og tannkjøtt. Det vil ofte være nødvendig med røntgen. Dersom lommedannelsen er for stor eller tannen har byller må tannen trekkes. Som nevnt tidligere kan tannstein være direkte årsak til andre sykdommer og mye av grunnen til dette er tennenes blodttilførsel. En vanlig tann har røtter med nerver og blodtilstrømning fra kjeven. Dersom det kommer bakterier ned i denne kanalen vil de bli med blodet rundt i kroppen. I verste fall vil bakteriene sette seg på organer og skape en betennelse.

Hvordan forebygge tannstein?

Det er forholdsvis enkelt å forebygge tannstein. Vi mennesker gjør det daglig på oss selv. Vi pusser tenner og fjerner dermed plakk før det rekker å bli tannstein. Dette er den mest effektive måten å forebygge tannstein. Det er anbefalt å pusse hundens tenner hver andre dag. Det er noe man må trene på, og ikke alle hunder synes det er like gøy med tannpuss, men dersom man starter tidlig og er tålmodig går det bra. Det er viktig å bruke en tannkrem som er ment for hunder da det er stoffer i mennesketannkrem hundene ikke tåler. Det finnes også hundetannbørster eller finerbørster som gjør jobben enklere. Dersom man velger å ikke pusse tenner kan man forsøke med tyggebein. Mange har god effekt av dentastix eller bare vanlige tyggebein. Tørt tørrfór har også en forebyggende effekt da hunden er nødt til å tygge og dermed sliter på plakken. Tørrfór vil heller ikke pakke seg rundt tennene på samme måte som våtfor. Uansett hva man velger er det viktig med jevnlige kontroll av tenner og de aller fleste hunder må fjerne tannstein flere ganger i løpet av sin levetid.

Hvordan fjerne tannstein?

Tannstein er som ordet tilsier steinhardt. Det betyr at hvis plakken først er blitt tannstein kan man ikke pusse den bort. Det er mulig å fjerne synlig tannstein med en tannskrape, men dette er ikke en god løsning. Det kan som nevnt tidligere være tannstein under tannkjøttet og dette vil man ikke kunne fjerne uten riktig utstyr når hunden er i narkose. Man kan også komme til skade for å kutte i tannkjøttet eller skade emaljen på tannen.