Aurora Trail 2024

23.03.2024

Da var løpssesongen i Norge avsluttet for vår del (selv om vi skal låne ut noen hunder til Pasvik Trail). Med en 1.plass og en 3.plass og 1.premie til alle hunder som kjørte merittering er vi godt fornøyde med resultatet.

Dagen, eller natten, startet kl 04.00. Det er tidlig, men vi klager bare litt. Hundene var svært fornøyde med tidlig frokost. Ikke alle skulle være med i dag og de som ble igjen var ikke helt fornøyde. Carina sovnet i bilen på vei til løpet, men heldigvis var det Andreas som kjørte.

Løpsstart kl 10:30. Vi hadde 3 spann med hunder fra vår kennel. Andreas, Trond-Arne og Carina kjørte hvert sitt 4-spann. Trond-Arne startet som nr. 3, Andreas som nr. 4 og Carina som nr. 5.

Foto: Tonje Dæhli
Foto: Tonje Dæhli

Andreas: Arven, Butler, Becket, Arti 

Hundene var I storslag og helt klare til løp. Det ble en pangstart med tryning allerede før start, og stor fart ut på svært harde spor. Aldri så galt at det ikke er godt noe, musher var veldig klar over faren for å tryne i løypa etter det og klarte å holde seg på beina resten av løpet. Hundene har gått på dette føret hele sesongen og er godt vante til disse forholdene. Andreas tok igjen start nr. 2 og start nr. 3 etter ca. 5 km og passerte. Ble litt knot, unghundene mente absolutt at vi kunne snakke med konkurrentene, noe ikke er helt det vi ønsker ved passeringer. Her må vi trene mer. Men på tross av en liten stopp kom vi oss fort opp i fart igjen. Trond-Arne hang på noen km før Andreas dro ifra. Det tok ikke lang tid før Andreas så ryggen på start nr. 1 mellom trærne og han tok raskt innpå. Med tett skog og unghunder som fortsatt ikke er så flinke på å passere valgte Andreas å legge seg litt bakpå. Lite poeng i å forsøke å passere for så å være til hinder for en annen kjører. De 2 spannene lå i jevn fart, med noen felles nedkjølingsstopper innlagt. Sola stekte, og Andreas var glad vi hadde tatt oss tid til å bruke pelsblåseren på alle hundene i spannet hans. Hundene gjorde en fantastisk innsats og det hjalp på at Andreas hadde trent kondis de siste ukene og dermed kunne hjelpe litt til i de bratteste bakkene (krampefritt). Hundene holdt koken hele veien inn og kom inn til førsteplass og 1.premie til alle hundene.

Trond-Arne: Rashka, Akira, Letta, Heike 

For tredje gang i vinter var jeg så heldig å delta på sledeløp, denne gang i indre Troms – Aurora Trail (22,5 km). Som eier av kun ei siberiantispe er jeg veldig takknemlig for at oppdretter låner ut både hunder og utstyr. Gjennom de siste 2-3 årene har det blitt 7 løp og knappe 300 km på slede, så erfaringsgrunnlaget er altså ikke det største. Heldigvis har ikke mestringsfølelse en aldersgrense for en godt voksen mann! Hele 7 spann stilte til start denne helga, og i mitt spann gikk min egen hund, Akira sammen med lånehundene Rashka, Violeta og Heike. I lead gikk Akira og Rashka, som har blitt et bra makkerteam i front. Min målsetning for å delta på løp er først og fremst å få en fin opplevelse med hundene samt mestre de utfordringer som kan oppstå underveis. Nei, det er ikke et langdistanseløp, men for en urutinert musher så er det mye «plunder og heft» som kan oppstå på drøye halvannen time. Jeg konkurrerer ellers en del med løpesko på beina så om startnummeret er festet på brystet eller på sleden har jeg et ønske å kjøre/løpe raskest mulig ut fra mine forutsetninger. På kjøremøte ble det opplyst om harde og til dels isete spor, og jeg valgte dermed å kjøre forsiktig og kontrollert ut fra start. Det er lettere sagt enn gjort da de første kilometerne går over et flatt jorde så da startskuddet gikk var hundene i full galopp. Jeg kjørte dette løpet også i fjor så traseen var jeg godt kjent med. Allerede etter 5 km hadde Andreas, som startet 2 minutter bak tatt meg igjen. Han passerte greit og jeg fulgte hans spann knappe 2 kilometer før han sakte men sikkert dro ifra. Det var egentlig like greit slik at jeg fikk kjørt «mitt løp» og han sitt. Fra åpne jordareal bar det nå inn i mer tekniske partier med mye trær samt kjøring langs Målselva. Konsekvenstenkning om å havne ned skråninga og i elva var tilstede, men også her sitter det meste i hodet. Fullt fokus mellom alt av trær og la hundene føre an så gikk det godt også denne gangen! Arrangøren hadde flere frivillige langs løypa, og da jeg passerte veiposter var det heiarop og god stemning. Halvveis ut i løpet observerte jeg også Andreas og det spannet som startet før meg et stykke foran meg. Muligheten for merittering på trekkhundprøven var fortsatt godt innenfor rekkevidde så det ga meg en ekstra motivasjon. Et halvdårlig kne på musher ble lagt igjen på start og fortsatt gjenstod noen fine bakker! Løpet gikk over all forventning, og det eneste plunderet som oppstod mellom hunder og musher var uenigheter om veivalg i et par kryss. En mer klarere og bestemt musher hadde nok løst dette bedre. Uansett, hundene kjørte inn til en flott 3. plass, 5 minutter bak vinneren og 2 minutter bak andreplassen. I tillegg ble det 1. premie på trekkhundprøven så nå har faktisk familiehunden Akira blitt Norsk Trekkhundchampion! Jeg innbiller meg at eier er mer stolt enn den firbeinte!

Rashka og Akira er blitt et veldig bra lederteam og med Letta og Heike i wheel gikk det unna. Heike klarte å tygge av nakkelinen før start, men heldigvis var vi forberedt på dette og fikk byttet den ut veldig fort. Det ble en god dag for teamet med fart og teknisk løype. Mildværet gjorde traseen hard og til dels isete så Trond-Arne valgte å kjøre kontrollert og defensivt, kanskje derfor han holdt seg på beina i motsetning til de andre teamene våre. Både før, under og etter løpet. Trond-Arne kjørte veldig bra, faktisk så bra at det holdt til en tredjeplass og 1. premie til alle hundene. Trond-Arne var ikke overbevist om at han hadde klart 1. premie, men når alt ble lagt inn i skjemaet så vi at han klarte det med 41 sekunders margin, bedre enn i fjor, da var det bare 3 sekunder om å gjøre.

Carina: Ursa, Nanook, Iroh, Kazan 

Carina hadde bare lyst å fullføre et løp i år og tok derfor et spann med rutinerte hunder. Vi valgte å trekke dette spannet fra merittering da Carina var i dårlig form og ikke ville ha stresset med merittering hengende over seg. Spannet startet ut i grei fart, men det ble klart etter bare noen km at Kazan ikke var riktig lederhundvalg. Det ble da en kombinert bæsje- og byttestopp hvor Ursa kom frem i lead. Dette gikk mye bedre, men varmen var absolutt noe vi merket. Ingen av hundene i dette spannet hadde røytet og full vinterpels + steiksol er ikke den beste komboen. Etter første veikrysning ble vi tatt igjen av start nr. 6 og start nr. 7. Carina stoppet opp og slapp dem forbi. Etter dette fikk Ursa litt mer fart på seg og vi hang på frem til første bratte bakke. Alle 3 spannene passerte start nr. 3 uten noen problemer, greit med rutinerte hunder når man skal gjøre sånne stunt. Andre stunt som ble prøvd var å kjøre på et tre. For de som lurer; nei, trær flytter seg ikke og ja, det gjør vondt. Hundene kom fra det uten noen skader, men Carina fikk smelt ene skulderen i treet. Første tur opp brattbakken klarte Carina nesten å holde følge med spannene foran. Iroh måtte selvsagt på do (igjen) og tapte vi litt tid. Problemer med slede og tauverk gjorde at vi fikk flere stopper før Carina fant en løsning som fungerte. Da var selvsagt de andre borte for lengst og start nr. 3 hadde rukket å ta innpå. Etter brattbakke nr. 2 stoppet Carina og slapp start nr. 3 forbi. Det gikk ganske greit med fart til adrenalinet hadde gått ut og skulderen startet å verke. Teknisk kjøring med en arm er ikke så lett så farten gikk betraktelig ned. Likevel klarte vi å komme inn bare 3 minutter etter start nr. 3. Målet for dette spannet var å fullføre, å det klarte vi.

Løpet gikk over all forventing. Becket, Arti og Heike ble NTCH. Butler mangler VG på utstilling mens Letta mengler en 1.premie for å bli NTCH. Nå gjennstår Tobacco Trail som en endelig avslutning på løpssesongen for vårt team.

Vi hadde også en liten fotoshoot etter løpet med Vill Foto. Gleder oss til å få bildene.