Høstsamling på Evertmoen 2022

12.09.2022

Vi har tatt turen til Evertmoen for høsttsamling. Ettersom hundekassen ikke var ferdig bygget til samlingen i Alta utgikk dessverre denne, derfor ble jomfruturen tatt til Evertmoen.

Foto: Line M. Sørum
Foto: Line M. Sørum

09.09.2022 Fredagen startet ikke som planlagt. Andreas trodde han kunne pakke til helga på 2 timer. Planen var at han og hundene skulle kjøre fra Skibotn senest 12, Andreas kjørte kl. 16:20. Carina måtte derfor vente i flere timer før Andreas og hundene kom til Evertmoen, noe som var ganske kjedelig. Vi valgte å kjøre ut med hundene med en gang slik at vi ikke kom på etterskudd med treningsplanen. Etter turen måtte teltet settes opp, noe som er en utfordring selv i dagslys og det ble ikke enklere når mørket kom. Det er andre gang teltet er oppe så har ikke fått det helt i fingrene enda, men til slutt kom det opp etter noe banning. Kvelden ble avsluttet med pølse i brød og litt bålkaffe uten kaffe.

10.09.2022 Lørdagen startet tidligere enn planlagt. Valpene har aldri stått på kjetting før så vi tenkte de kunne sove på kassa, det var dumt ettersom de ville opp å tisse klokken 6. Vi ventet litt med foring ettersom valpene ikke er helt ferdig opplært på å være stille og vi ikke ville vekke resten av leiren.

Vi slo oss sammen med Jonny fra SenjaHusky slik at vi fikk ut alle hundene våre på samme runde. Andreas kjørte et spann for Jonny og hadde med seg Becket og Arti i et 10 spann. Carina kjørte våre 10 voksne med Tara og Butler. Dette var første turen til valpene i spann og de var veldig ivrige, men forsto ikke helt at de var fast i en line og ville helst løpe forbi spannet. Selv om turen ikke var så lang var valpene slitne i hode og var stille resten av dagen.

De voksne fikk en lengre tur etter middag, valpene lå i kassa med tyggebein og var svært fornøyde. Vi fikk trent mye på møting og litt på passering. Carina kjørte med Zuko og Meta i lead, Meta er en veldig god leder mens Zuko har sin første sesong i lead. De arbeidet kjempebra sammen, men ble litt krasj når vi forsøkte å passere et storspann. Zuko passerte bare 4 hunder før han fant en veldig spennende tispe, Meta klarte ikke å få han med videre. Ble litt trekkspill og vas i liner så vi måtte pent stoppe å vase og kaoset. I forvirringen så ikke Carina at nakkelinen til Ursa hadde røket, så hun løsnet baklinen på Ursa. Heldigvis er Ursa forholdsvis lydig og kom tilbake nesten med en gang så ingen skade skjedd. Vi havnet bak et spann fra ActiveNorth, og da gikk passeringene mye bedre med et spann å følge etter. 

11.09.2022 Natt til søndag var vi så smarte at vi lot valpene ligge på kjetting. Gikk fint til Tara ble urolig, tror hun må ha sett noe som rørte på seg for hun ble veldig opptatt med å rykke i kjettingen. Ettersom den er festet i bilen var det vanskelig å sove så da måtte vi ut å legge henne i kassen slik at hun fikk ro. På morgenen var ikke valpene særlig slitne. De jumpet rundt å bråkte, noe som tok ganske lang tid å få styr på, men ble til slutt rolige. Planen var å kjøre 10km med de voksne, så valpene kunne ikke være med. Vi hadde 2 hunder fra Jonny og en samojed i spannet denne gangen, så hadde 13 hunder totalt. Hadde med passasjer på Trollcarten så vi alltid var en på ettersom 13 hunder fint drar av gårde med vognen på låste hjul. Vi trener både Ursa og Zuko opp som ledere i år og i dag var det Ursa som skulle prøve seg, men hun hadde ikke helt dagen så Zuko kom frem i lead med mamma Arven og de arbeidet godt sammen. 

Alt i alt var det en bra treningshelg. Hundene fikk trent på passering og møting, noe som er svært viktig. Valpene måtte lære seg at ikke alt handler om dem, folk og dyr må få gå rundt uten at man skal bjeffe på dem. Andreas har forhåpentligvis lært at det tar lengre tid en 2 timer å pakke til helgetur med hund.