Rørosløpet

14.02.2022

Avgjørelsen om å kjøre Rørosløpet ble tatt litt på sparket. Dette er et 30kmx2 løp og vi ser frem til å kjøre. For de fleste hundene i spannet er dette deres første løp, så det blir noe helt nytt å prøve. Som følge av corona er det ene etter det andre løpet avlyst, så vi tenkte at vi måtte benytte sjansen mens vi hadde en og ettersom vi reiser sammen med Line Sørum blir det overlevelig med tanke på dieselprisene. Vi er spente på hvordan løypa er, har hørt rykter om en veldig tung bakke, så blir spennende å se hvordan det går i den.

10.02.22. 

Reisen startet kl. 0730 fra Skibotn med 9 hunder i hengeren. I tillegg til vårt 8-spann har vi også med samojeden Chaos som også skal gå Rørosløpet, men i et annet spann enn vårt. Vi skal plukke opp Line på flyplassen i Stjørdal i morgen og får selskap derifra. Vi var oppe før hundene og måtte vekke dem slik at de skulle få i seg frokost før vi kjørte. Turen sørover startet veldig bra, bortsett fra at vi glemte foret som var i fryseren og dermed måtte dette leveres med ekspress (ikke over fartsgrensen) til Oteren. Da vi hadde krysset over med ferge fra Kjøpsvik til Drag ble det en drastisk forverring av føret. Da gikk temperaturen opp til rundt null grader og nedbøren startet, både regn og snø. Svært utfordrende å kjøre på spesielt siden vi hadde med henger og det ikke akkurat er fritt for svinger på E6. Flere partier var det ikke brøytet og sikten var til tider så dårlig at vi kjørte i 30km/t. Når vi endelig nådde Saltfjellet var det skiltet om kolonnekjøring, men kolonnen var ingen sted å se. Ubrøytet vei og dårlig sikt oppover før vi plutselig kom til en bom, men da var nedbøren stoppet og vi fikk de beste kjøreforholdene vi hadde hatt etter ferga. Etter at kolonnen ble oppløst kom det dårlige været og føret tilbake. Det var en lettelse å komme frem til Mo i Rana og kunne krype ned i soveposen i bilen etter at hundene var luftet og matet.

11.02.22.

Turen fortsatte i langsomt tempo. Det snødde stort sett hele veien, noen få solstråler klarte å trenge gjennom snøbygene. Det ble investert i nye vindusviskere, kan anbefales på det sterkeste. Omsider kom vi frem til Magneten kjøpesenter i Levanger. Vi måtte nemlig kjøpe et kompass (selv om musher ikke er noe flink å bruke dette). Det var små forhåpninger om at vi skulle rekke til Værnes før Line ankom, men ettersom flyet var forsinket rakk vi det med god margin. Turen til Vauldal gikk fint, men noe dårlig sikt var det.

12.02.22. 

Første etappe i Rørosløpet gikk etter forholdene bra. I etterpåklokskapens navn skulle vi startet med Nanook og Meta da første del av løypa var rask mens siste delen var tyngre. Den berømte bakken var tung, men etter alt jeg hadde hørt trodde jeg den skulle være mye verre. Det verste var at jeg aldri visste når den var ferdig. Men da den endelig var det ble vi møtt med flatt lys på snaufjellet. Veistikkene viste vei, men musher så ikke sporet overhode, det endte ikke verre enn at man havnet i løssnøen et par hundre ganger, eller det føltes i alle fall. Vi kom i mål med glade hunder, musheren var noe sliten da kondisen er litt dårlig.

13.02.22  

Klok av skade valgte vi å starte med Meta og Nanook i lead med Iroh og Kazan som pointteam. Dette gikk over all forventning og lederhundene holdt god og jevn fart hele veien. Musher var fortsatt i dårlig form så bakken gikk tregt, men ettersom både musher og hunder visste at den faktisk tar slutt var arbeidsmoralen mye bedre. Spesielt musherens arbeidsmoral da hundene var flinke i går også. I tillegg til dette var løypene hardere så sleden gled lettere. Varmere vær gjorde at vi måtte stoppe noen ganger for å snøbade slik at hundene ikke skulle bli for varme. Spesielt Tanana, Iroh og Zuko er følsomme på varmt vær, så musher ville ikke ta noen sjanser. 

14.02.22.

Turen hjem startet på Søndag og vi kjørte til Grong for overnatting. Været var betraktelig bedre enn på nedturen så kjøringen var mye mer behagelig. Tradisjonen tro ble det stopp på Esso i Mosjøen for å kjøpe baguette (anbefales) Vi rakk akkurat ferga på Drag. Med selskap av Line Sørum i bilen virket turen kortere og vi hadde en veldig hyggelig kjøretur. 16t etter at vi startet på Gring var vi vel hjemme og hundene fikk komme i hundegårdene sine og fikk kveldsmaten, eller nattmaten. 

Vi har lært mye på denne turen. Selv om vi ikke kjørte raskt nok til å få merittering på hundene er vi godt fornøyde med turen. Vi kjørte ned med et spann hvor det bare var 2 hunder som hadde vært på løp før, nå har vi 8. Det har vært en god opplevelse for både musher og hunder. Unghundene har fått en viktig lærdom vi vil dra nytte av på fremtidige løp. Har hatt en kjempe trivelig helg sammen med mange flotte mennesker og polarhunder. Det frister til gjentakelse.