Tobacco Trail 2024

09.04.2024

Sesongens siste løp var noe vi hadde sett veldig frem til. Sist gang Andreas kjørte dette var Arven hjemme med IA-kullet, denne gangen var de alle i spannet. Vi var litt nervøse med tanke på at Tara kom i løpetid fredagen og Arven var forventet å komme i løpet av helga. 

06.04.2024 Dagen startet ikke slik vi vanligvis starter slike turer. Vi måtte en tur til Nordkjosbotn og løpe noen runder i utstillingsringen med Butler først. Dette gikk veldig bra og Butler fikk Very Good og han ble dermed kvalifisert til tittelen Norsk Trekkhundchampion. 

Når utstillingen var overstått måtte vi kjøpe rødsprit, det var ikke å oppdrive så vi satset på at de hadde det i Karesuando, noe de hadde. Vi kom frem til Lannavaara Lodge midt på dagen og fikk satt opp campingvogn og oppstallingswire. Traff både kjente og ukjente hundekjørere, men felles var at det var mange trivelige mennesker. Hundene fikk en grundig veterinærsjekk og alle besto med glans, selv om Arven og Heike synes det var litt skummelt. Sjekk av obligatorisk utstyr ble også gjennomført og vi hadde husket alt. Depoet ble pakket og alt var klart for løpet. Musher og handler fikk til og med tid til å sosialisere, noe som var veldig hyggelig. 

07.04.2024 Løpsstart, men ikke før på ettermiddagen. Hundene var ivrige og virket klare for løp. 

Starten gikk uten problemer og hundene var i storslag. Arven og Butler satte opp stort tempo og på tross av at Andreas bremset nådde han raskt igjen flere spann og passerte uten problemer, noe vi har slitt litt med denne sesongen så var veldig fornøyde. Da spannet kom ned på elva og passerte under broen skjedde det noe merkelig, alle hundene reagerte på en lyd som Andreas bare kunne ane. Vi tror det kan ha vært isen som satte seg, men uansett betydde det at Butler nektet å gå i lead mer. Dermed ble Zuko satt frem og Andreas fikk spannet i gang igjen. Det gikk fremover, men hundene virket nervøse og jobbet ikke optimalt.

Vi har enda problemer med å passere snack på sporet, men noe som var enda verre var oppkast på sporet. Andreas måtte frem å få hundene forbi flere ganger og forsøkte Heike i lead sammen med Arven for å se om det ble bedre. Heike passerte riktignok, man Arven ville ikke. Så da kom Butler frem. Heike og Butler er langt fra erfarne, men de viste seg å være det beste alternativet. Da de andre spannene begynte å komme i møte ble det nesten ikke nedgang i farta da Heike og Butler bare gikk på. Dette er et element vi også har trent på og det var godt å se at vi hadde hatt fremgang. 

Det var her problemene startet. Hannhundene oppdaget plutselig at det var løpske tisper i spannet og ville bare bakover. Arven og Tara kom derfor frem i lead, men de passerte ikke snacking og oppkastet som Heike og Butler hadde gjort på turen ut. Mye tid ble brukt på å komme seg videre. Tara har ikke gått mye i lead, og hun ble ufokusert etter et par mil. Enda et lederhundbytte ble foretatt. Heike og Arven tok spannet inn til sjekkpunkt hvor Tara ble tatt ut pga løpetid. Vi var også bekymret for Zuko da han ikke var seg selv i spannet, men Andreas klarte ikke å finne noe galt og det klarte ikke veterinæren heller. Vi ble enige om at Zuko skulle ikke tas ut nå, men sees på igjen på morgenen. Med unntak av Zuko var alle i veldig fin form. Alle fikk mat og la seg ned for å hvile.

08.09.2024 Vi ble vekket av at hundene våre startet å bjeffe. De ville nemlig være med når et annet spann kjørte ut. Musher og handler kom seg ned til sjekkpunkt og fikk følge av Charlotte, som hadde kommet i mål etter å kjørt 300km med 12 hunder. Veterinæren og Andreas fikk sett på Zuko og fant ut at han ikke ble med videre pga stive håndledd. Det ble en diskusjon om Arven skulle settes ut også ettersom hun var kommet i løp og har en lei tendens til å miste hjernen når hun løper. Det ble bestemt at Andreas skulle kjøre ut med 6 hunder. Beklageligvis hadde Arven mistet hjernen og de uerfarne lederne Heike og Butler klarte ikke å tenke klart nok til å gå 55km. Etter å ha drøftet saken mellom musher og handler samt Charlotte bestemte Andreas at han ville bryte.

Selv om teamet måtte bryte er vi veldig fornøyde med løpet. Vi har hatt stor fremgang fra Beaskadas til nå og vi ser hva vi må gjøre fremover. Vi har for få hunder som er gode ledere, men Heike og Butler overrasket virkelig og vi skal forsøke å få frem dette potensialet til neste sesong. Vi har nok en gang lært at løpetid og løp er en dårlig kombo, kanskje vi til og med husker dette til neste gang. 

Tobacco Trail er et av de triveligste løpene vi har kjørt denne sesongen og vil vil absolutt kjøre det igjen. Vi fikk ikke fullført denne gangen, men håper å komme tilbake sterkere til neste sesong.