TromsQuest 2023

20.01.2023

Det var mye frem og tilbake om hvilken klasse vi skulle kjøre. Vår opprinnelige plan var å kjøre 60km og låne bort 3 hunder til Trond slik at han kunne kjøre 20km, men som følge av Andreas' skulderskade ble det 3 spann i 20km. Dette førte til at Trond fikk nesten det samme spannet som Rislaløpet, Tanana ble byttet ut med Kazan. Tanana begynner å bli senior, og selv om hun fungerer kjempefint på trening og lange turer er hun ingen sprinthund.

Foto: Charlotte Nyheim Lambela
Foto: Charlotte Nyheim Lambela

Andreas sitt spann besto av: Zuko, Nanook, Iroh og Heike

Pangstart. Zuko og Nanook satte ut i full galopp, men gikk ned til rask trav ganske kjapt. Dette er første sesongen til Zuko som hovedleder og han viste seg oppgaven moden. Alle 4 jobbet jevnt og godt hele løpet. Ble litt køkjøring enkelte steder, men det løste seg fint. Bløte spor gjorde at fotfeste til musher var noe dårlig og han slet litt med å løpe opp bakkene (da ser vi bort fra kondisen som ikke er helt på topp). Møting av spann gikk kjempebra, men ikke alle passeringene gikk like bra. På isen skulle 2 spann passeres, gikk kjempefint å komme forbi det første. Så kom det andre, det gikk sånn halvveis før Zuko fant en veldig interessant hund og stoppet. Så musher valgte å likegreit ligge bak til han skulle snu. 8-spannene kjørte 60km. På tilbaketuren oppdaget musher at han ikke lå så langt bak førstemann og la seg i selen for å ta han igjen. Opp bakkene gikk det så som så, men når de kom ned på andre siden halte han innpå. Det ble delt førsteplass og 1. premie på alle hunder i spannet.

Foto: Solfrid Sjøvoll Liavik
Foto: Solfrid Sjøvoll Liavik

Carina sitt spann besto av: Arven, Ursa, Tanana og Nuka

Starten gikk veldig bra. Vi kom fort opp i galopp og denne holdt vi til bakkene startet. Ettersom musher er i eksepsjonelt dårlig form for tiden kan man si det gikk litt saktere oppover. Vi ble raskt innhentet av flere spann som hadde mushere med mye bedre kondis. Vi slapp alle forbi og da fikk hundene en boost slik at musher ikke måtte jobbe like hardt, og godt var det. Like etter at den bratteste delen var unnagjort ble det kluss mellom 2 av de 3 spannene foran. Vi passerte derfor og kjørte videre. Snupunktet gikk sånn halvveis. Arven og Ursa hadde visst lyst til å kjøre 60km istedet for 20km, men vi klarte til slutt og overbevise dem om at det var best å snu. Musher kjørte nesten over skiltet, men gikk klar med noen cm. På tilbaketuren kom Arven på at hun snart skal ha løpetid og ble noe ufokusert. Musher valgte å sette henne i wheel og flytte Nuka frem, Nuka hadde aldri gått i lead før, men hvilket tidspunkt er bedre å teste slikt på enn på et løp. Nuka og Ursa jobbet bra sammen, men gamlemor Tanana synes vi hadde løpt nok i full fart, så ble litt roligere kjøring videre. På vei opp siste bratte bakke klarte musher å gå på tryne. Ettersom kondisen ikke var blitt bedre siden start fant musher ut at en hvilepause i snøen, det passet fint akkurat nå. Tanana var ikke imponert over denne beslutningen. Vel nede på elven gikk hundene i jevn trav inn til mål. Vi klarte ikke å få premiering (hadde ikke musher tatt hvilepause i snøen hadde vi nok klart det), men det var heller ikke målet for dette spannet. Vi skulle bare kjøre for å ha det gøy, noe vi også hadde. Vi kom på en delt 4. plass.

Trond Arne sitt spann besto av: Meta, Rashka, Kazan og Akira (Kya)

Trond Arne er den av 'våre' mushere som har desidert best kondis, noe han dro nytte av på dette løpet. Han var den eneste i denne klassen som kjørte treslede. Det var til tider løse spor i bakkene og da er det godt å ha løpingen inne, både for hunder og musher. Akira (Kya) fra vårt første kull glir rett inn i spann-modus og jobber kjempebra sammen med de rutinerte hundene. Trond Arne fikk et erfarent spann hvor spesielt Meta utmerker seg som en veldig god lederhund. Starten gikk veldig bra, noe knot ved veipasseringen etter noen km men det gikk bra det også. Når bakkene begynte tok de igjen flere spann og lå bak en stund før de passerte alle. Nedoverbakkene gikk over all forventing og nede på isen gikk det unna. Snuingen gikk forholdsvis bra, men hundene ville heller gå videre enn å snu. Da bakkene startet på veien tilbake rykket spannet til Trond Arne fra Carina som til da hadde ligget like bak. Turen inn til mål gikk fint med jevn fart. Farten holdt til en 2. premie og en 3. plass. 

Les Trons Arnes skildring her

Vi er veldig fornøyd med helgens løp. De hundene som skulle ha 1. premie fikk det og at Trond Arne klarte å kjøre inn til 3. plass med treselden av også veldig gøy. Alle kom til mål med logrende hunder og et smil om munnen. Det hjalp også på humøret at alle fikk deltaker premie fra NSHK og flotte premier generelt. Får se hvilke løp vi kjører resten av sesongen.